PepparkaksCheesecake
Till efterrätt ikväll hade jag och lillebror testat att göra en Pepparkakscheesecake, lite passade nu till jul. Den var himla god och kommer säkerligen att göras igen. Inte alls svår att göra heller.
Pepparkakscheesecake
Botten:
125 g pepparkakor
50 g smält smör
Fyllning:
400 g rumsvarm philadelphiaost
1,25 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,25 tsk pepparkakskrydda
3 st ägg
Topping:
1 dl lingonsylt
1 Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
2 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget.
3 Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
4 Bred ett tunt lager sylt över pajen och förvara cheesecaken i kylen.
Till förrätt blev de köttfärsfyllda paprikor och champinjoner. Inte heller de svårt att göra och de blir väldigt fint att servera.
Man fräser köttfärs och kryddar med tacokrydda, sedan lägger man de i grönsaken man väljer att ha (kan ha paprika, champinjoner, biff tomater, squash) och lägger ost på toppen och gratinerar i ca 45 minuter.